Dermaroller, kolajen indüksiyon tedavisi ya da dikenli zaman makinesi olarak da bilinen ve cilt üzerinde mikro kanallar oluşturan cihaza verilen addır. Saç büyümesini uyarabilen silindir şeklindeki minik cihaz, cildi delen mikro iğnelere sahiptir. Cilt yüzeyinde gezdirilerek kullanılan dermaroller, yuvarlanarak yüzlerce küçük iğnenin cilt yüzeyine mikroskobik yaralar açılmasını sağlar. Kafa derisine olan kan akışı miktarının artmasını sağlayarak saç büyümesine yardımcı olabilir. Saç derisinde mikro yaralanmalara yol açan yüzlerce iğnenin kullanıldığı dermaroller tarak, bu sayede kolajen ve elastin üretimini teşvik eder. Ayrıca kullanılan ilaçların cilt bariyerine daha kolay ulaşmasını sağlayarak ilacın emilimini kolaylaştırabilir. Dermaroller farklı iğne uzunlukları sayesinde saç derisi haricinde akne izlerinin, genişlemiş gözeneklerin, hiperpigmentasyon olarak tanımlanan cilt lekelerinin, güneşten zarar gören veya sarkmış cildin, deri çatlaklarının, ameliyat izlerinin, kırışıklıkların tedavisinde ve yanak estetiği uygulaması olarak da kullanılabilir.
Dermaroller Nasıl Kullanılır?
Would you like to receive information about the operations from Vanity Doctors?
As Vanity, we can give you information about the operation you are considering.
Ask the DoctorDermaroller uygulaması sırasında cilt yüzeyinde mikroskobik boyutta yaralanmalar oluşur. Cildin dış tabakasına gerçek anlamda zarar vermeyen uygulama, yara dokusunu parçalamaya yardımcı olur. Küçük boyutta açılan yaralanmalar nedeniyle invaziv bir girişim olarak kabul görür. Dermaroller kullanımı, cihazın sterilize edilmesi ile başlar. Dermaroller temizliği enfeksiyon riskine karşı son derece önemli bir adımdır. Uygulama öncesinde kafa derisi temiz ve kuru olmalıdır. Cihaz, kafa derisine hafifçe bastırılarak, yatay, dikey ve çapraz yönde gezdirilir. Ardından uzman kişi tarafından önerilen ilaç, kafa derisine uygulanır ve işlem tamamlanır. Ardından dermaroller tekrar sterilize edilerek kabına yerleştirilir.
Dermaroller Ne İşe Yarar?
Dermaroller, temel olarak cilt yüzeyinde küçük yaralanmalara yol açan bir cihazdır. Kontrollü bir yaralanmaya yol açan işlem, vücudun yara iyileştirme tepkisini tetikler. Deride yeni kan damarları oluşur. Kolajen ve elastin üretimi tetiklenir. İşlemi takip eden 5 gün boyunca vücut tarafından üretilen kolajen, ilgili cilt bölgesinde birikir. Böylece saç uzaması teşvik edilebilir. Dermaroller faydası olarak bilinen durum için birden fazla seans uygulanması ve bölgeye bazı ilaçların sürülmesi gerekebilir.
Dermaroller Saç Çıkarır mı?
Dermaroller saç için kullanıldığında kafa derisinde oluşan mikro yaralar, saç yoğunluğunun ve kalınlığının artmasına neden olur. Saç dökülmesiyle mücadele ederek yeni saç kayıplarının oluşumunu engeller. Bazı araştırmalar, dermaroller ile birlikte ilaç kullanımının, tek başına ilaç kullanımından daha etkin olduğunu belirtir. Gerekli olduğunda PRP ve mezoterapi uygulamaları ile birlikte dermaroller işlemi yapılabilir. Sonuç olarak dermaroller, saç büyümesini uyarabilen cihazdır. Kafa derisine olan kan akışını artırarak saç büyümesine destek olabilir. Ancak uygulama sırasında doğru uzunlukta iğnelere sahip silindirin kullanılması önemlidir. Dermaroller saç öncesi sonrası fotoğraflarında da işlemin etkinliği görülebilir.
Dermaroller Nasıl Temizlenir?
Dermaroller kullananlar veya kullanmayı düşünenler için öncelikli konulardan biri de dermaroller temizliğidir. Dermaroller temizliği için silindir başlık, kaynar su dolu kaba 10-20 dakika kadar bırakılmalıdır. Bu işlem kafa derisinden gelen doku ve mineral artıklarının dermarollerdan çıkmasını sağlar. Sterilize etmek için ise %70 veya daha fazla oranda alkol içeriğine sahip izopropil alkol solüsyonu kullanılır. Sprey ya da sıvı şeklinde olan izopropil alkol ile dermaroller sterilize edildikten sonra kağıt havlu dahil hiçbir yere değdirmeden dermarollerın silindiri kurumaya bırakılmalı ve kuruduktan sonra steril kabına yerleştirilmelidir.
Dermaroller Haftada Kaç Kez Kullanılır?
Dermaroller uygulamasının ne sıklıkla yapılacağı, silindir üzerindeki iğnelerin uzunluğuna bağlıdır. 0,25 mm uzunluğundaki iğneler hemen her gün kullanılabilirken 0,5 mm iğneye sahip dermaroller haftada 1 ila 3 kez kullanılabilir. 1,0 mm uzunluktaki iğneler her 10 ila 14 günde bir, 1.5 mm uzunluğundakiler her 3-4 haftada bir ve son olarak 2,0 mm uzunluğa sahip başlıklı dermaroller 6 haftada bir kullanılabilir. Ancak karar verirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli etken, bir sonraki seanstan önce cildin tamamen iyileşmiş olması gerektiğidir. Kolajen üretimi görece yavaş bir süreçtir. Cildin kendini yenilemesi için fırsat tanınması gerekebilir. İşlemden sonra cildin iyileşmesini hızlandırmak için uzman, krem gibi bazı uygulamalar yapılmasını önerebilir. İyileşmeyi ve kolajen üretimini destekleyen bu ürünler, saç uzamasını destekleyebilir.
Dermaroller Nasıl Dezenfekte Edilir?
Dermaroller kullananlar öncesi sonrası mutlaka cihazın iyi bir şekilde temizlendiğinden ve dezenfekte edildiğinden emin olmalıdır. Kaynar su ile istenmeyen oluşumlar temizlendikten sonra dermaroller uygun bir şekilde dezenfekte edilmelidir. Bu işlem, enfeksiyon gibi sağlık problemlerinin oluşmaması için son derece önemlidir. Dezenfektan işlemi için izopropil alkol kullanılmalıdır. En az %70 oranında olması önerilen izopropil alkol, çeşitli bileşiklerin çözünmesini sağlar. Toksik olmaması sebebiyle tercih edilir. Dermaroller üzerine yeterli miktarda izopropil alkol spreylenebilir, dökülebilir ya da cihazın silindiri izopropil alkol dolu kaba bırakılabilir. Alkol oranı yükseldikçe kuruma süresi kısalır. Dermaroller kuruduktan sonra steril olan kutusunda saklanmalıdır. Gerektiğinde işlem tekrarlanabilir.
Dermaroller Ne Sıklıkla Kullanılır?
Dermaroller kullanılmadan önce cihaz ve uygulanacak olan cilt bölgesi temizlenmelidir. İşlemin ne sıklıkla ve kaç seans yapılacağı, tedaviye alınan yanıta göre farklılık gösterebilir. Dermarollerda kullanılan iğneler de uygulama sıklığını belirler. İğneler kısaysa ortalama olarak gün aşırı uygulama yapılabilir ancak iğneler uzunsa her 3-4 haftada bir dermaroller kullanılması önerilir. Dermaroller uygulamasının sıklığı uygulama sonrası kullanılan ürünlerin etkinliğine göre de farklılaşabilir.
Eğer siz de dermaroller uygulaması yaptırmak istiyorsanız bu konuda size özel olarak hazırlanan bir işleme ihtiyacınız varsa bir kliniğe başvurabilirsiniz. Yıpranan ve gözenekleri tıkanan cildinizin derinlemesine temizlenmesi için hydrafacial uygulamamız hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.
Kaynakça:
https://www.healthline.com/health/mens-health/dermaroller-for-hair#how-to-choose
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/dermarolling-how-it-works-before-and-after
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/microneedling-at-home#how-long-does-it-take?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dermaroller-for-hair#_noHeaderPrefixedContent
https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-use-a-dermaroller#how-it-works
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren öğelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz ya da Vanity Estetik hekimlerine danışınız. Yukarıda okumuş olduğunuz içerik aşağıdaki kaynaklar referans alınarak hazırlanmıştır.