Ciltteki gözenekler, estetik görünmedikleri için birçok kişi için bir sorundur. İnsanlar genellikle yüzlerinde bulunan gözeneklerden rahatsız olurlar. Özellikle burun üzerindeki gözenekler ve yanaklardaki gözeneklerin varlığından hoşlanmazlar çünkü bu gözenekler cildin sağlıksız gözükmesine sebep olur.
Gözenek Nedir?
Would you like to receive information about the operations from Vanity Doctors?
As Vanity, we can give you information about the operation you are considering.
Ask the DoctorGözenek, yağ ve terin yüzeye ulaştığı derideki küçük açıklıkları tanımlamak için kullanılır. Aslında iki farklı gözenek tipi bulunur; yağ gözenekleri ve ter gözenekleri.
- Yağ Gözenekleri: Bu tür gözenekler bir yağ bezine bağlıdır. Avuç içleri ve ayak tabanları hariç, cildinizin tüm yüzeyinde yağ gözenekleri bulunur. Görülebilecek kadar büyük olabildikleri için dikkatimizi çeken çoğu gözenek içi yağ dolu gözeneklerdir. İnsanlar büyük veya tıkalı gözeneklerden bahsettiklerinde, genellikle yağ gözeneklerinden bahsederler. Gözenekten yağ çıkması aslında normal bir sürecin parçasıdır.
- Ter Gözenekleri: Cildinizin tamamında da ter gözenekleri bulunur. Ter gözenekleri gerçekten çok küçüktür. Genellikle bu gözenekleri çıplak gözle göremezsiniz.
Geniş gözenekler genellikle ergenlik ve UV ışınlarına maruz kalma nedeniyle ortaya çıkan ciltle ilgili bazı sorunların bir sonucu olarak oluşur. Bu, cildin iltihaplı ve pürüzlü görünmesine neden olur. Aşırı yağlı cilde sahip kişilerin genişlemiş açık gözeneklere sahip olma olasılığı daha yüksektir. Açık gözeneklerin boyutları farklıdır ve erken aşamalarda görünmezler ve yaşlanma veya diğer cilt sorunları nedeniyle genişleyebilirler.
Gözenekler genellikle iltihaplı sivilce nedeniyle genişler. Kir, yağ, bakteri ve ölü deri hücreleri ile dolu açık gözenekler oksitlendiğinde (oksijene maruz kaldığında) siyah noktaların, beyaz noktaların ve akne veya sivilce oluşumunun başladığı görülebilir.
Geniş Gözeneklerin Cilde Etkisi Nedir?
Özellikle yağ salgısı cilt için harika olabileceğinden, doğal bir koruma ve nem tabakası sağladığından, büyük gözeneklere sahip olmak mutlaka kötü bir şey değildir. Buna rağmen, en iyi görünen ciltler cilt foliküllerini vurgulamaz, aksine en aza indirir.
Aslında gözeneklerinizin boyutunu küçültemezsiniz çünkü yağ bezleriniz genetik olarak oldukları gibi kalacaktır. Ancak daha küçük görünmelerini sağlamak ve genişlemelerini önlemek için yapabileceğiniz çok şey var. Yeni başlayanlar için, düzenli olarak peeling yaparak, sürekli olarak güneş kremi sürerek, sağlıklı ve nemli kalarak ve fazla yağı temizleyerek cildinize iyi bakın.
Gözenekli cilt görünümünü en aza indirmeye yardımcı olabilecek çeşitli prosedürler ve ürünler de vardır. Gözenekleri gideren kömür ve kil içeren ürünleri veya diğer gözenek küçültücü serumları tercih edebilirsiniz.
Ciltteki Gözenekler Neden Açılır?
Açık veya genişlemiş gözenekler, cildin, özellikle de yüzün görsel olarak değerlendirilmesiyle teşhis edilebilir. Açık gözeneklerin ciddiyeti, gözenek boyutu, gözenek yoğunluğu, gözenek konumu ve gözeneklerden etkilenen cilt alanı ile belirlenebilir. Ciltte açık gözeneklerin oluşmasından aşağıdaki gibi birkaç iç ve dış faktör sorumludur;
- Aşırı miktarda sebum üretimi
- Kıl köklerinin hacminde artış
- Kalıtım ve genetik
- Yaşlanma ve UV’ye maruz kalma
- Hormonal düzensizlikler
- Beslenme yetersizliği ve ciddi cilt problemleri
Ciltteki Gözenekler Nasıl Kapanır?
- Açık gözenekleri tedavi etmek için topikal nikotinamid, C Vitamini veya AHA’lar gibi topikal bir uygulama tercih edilebilir.
- Antiandrojenler, oral retinoidler gibi oral ilaçlar bir dermatolog tarafından uygun görülürse kullanılabilir. Bu tip ilaçlar asla reçetesiz satın alınamaz.
- Şiddetli açık gözenek koşullarında, açık gözeneklerin görünümünü etkili bir şekilde azaltmaya yardımcı olan kimyasal peeling ya da lazerleri içeren dermatolojik prosedürler uygulanabilir. Bu işlemler gözenek temizleme konusunda oldukça başarılıdır.
- Lazerler, ciltte kolajen ve elastin üretimini artırarak çalıştırmaya yarar. Bu, yaşlanma süreci ve sarkan cilt nedeniyle ortaya çıkan yüzdeki gözenekleri kapatma tedavisinde etkilidir. Cilt dokusunu iyileştirir, sıkılığını artırır ve ayrıca cildin üst tabakasını canlandırır.
- Kimyasal peeling, trikloroasetik asit ve salisilik asit gibi kimyasallar yoluyla en üstteki ölü deri tabakasının çıkarılmasına yardımcı olur. Bu yöntem ölü hücrelerin pul pul dökülmesini sağlar ve fazla sebum üretimini azaltır. Bu nedenle kimyasal peeling, gözenek boyutunu ve aşırı sebum üretimini kontrol ederek açık gözenek oluşumunu azaltmada etkilidir.
- Tıbbi mikro iğnelerle derinin delinmesini içerdiğinden, açık gözeneklerin tedavisi için gelişmiş bir prosedürdür. Bu, daha fazla kolajen üretimi ve yara iyileşme mekanizması yoluyla cildi daha sıkı hale getirerek gözenek boyutunun azaltılmasına yardımcı olur.
Ciltteki Gözenekler için Ne Yapmalı?
Ciltteki gözenekleri kapatmak için kesin çözüm yöntemi yoktur. Yüzdeki gözenekleri ve dolayısıyla tıkanma sonucu oluşabilecek akne ve benzeri problemleri azaltmak için birçok yöntem izlenebilir.
- Gözeneklerin tıkanmasını önlemek için nazik ve komedojenik olmayan bir temizleyici kullanılmalıdır.
- Her gün geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanarak cilt güneş hasarından ve UV ışınlarından korunmalıdır.
- Yüzü besleyici nemlendiriciler ve retinol gibi kolajen artırıcı ürünler kullanılmalıdır.
- Alerji riskini artırabilecekleri için evlerde kullanılan yoğun kimyasal içerikli malzemeler kullanmaktan kaçınılmalıdır.
- Kişiler mutlaka dermatologlarının tavsiye ettiği cilt ürünlerini kullanmalıdır. Akneye meyilli bir cilde sahip olan kişiler, cilt gözeneklerinin tıkanmaması için komedojenik olmayan ürünler ve makyaj malzemeleri kullanmalıdır.
Ciltteki Gözenekler Nasıl Temizlenir?
Ciltteki gözenekleri temizlemenin ev tipi yöntemleri de bulunur.
- Bentonit Kil Maskesi: Bentonit kili cildi temizlerken aynı anda nemlendirmeye yarayan bir ürün. Bu sebeple gözeneklerinizi hem derinlemesine temizleyebilir hem de nemlendirdiği için yeni gözenek oluşumunu engelleyebilir.
- Kömür Maskeleri: Kir ve toksinlerin ciltten atılması için kömür maskeleri tercih edilebilir. Bu tip maskelerde ürün seçimi için muhakkak dermatoloğa başvurulmalıdır.
- Peeling: Kimyasal olmayan peeling çeşitleri evde uygulanabilir. Özellikle burun ve yanaklardaki gözenekler için faydalıdır.